-- Ελαιόλαδο

Προϊόντα  / Ελαιόλαδο

olivoilΕλαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της  Ελληνικής Ελιάς ,μαζεμένες στο χέρι ,που παράγεται  μόνο με μηχανικά μέσα.

Η μια διαδικασία παραγωγής είναι  με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, σε χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες διαδικασίες, το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, με άριστη,  υπέροχη φρουτώδης γεύση και άρωμα καλά ισορροπημένο με όλα τα πολύτιμα συστατικά του φυσικού χυμού της ελιάς

Το λάδι παράγεται στα ελαιουργεία, με ψυχρή ή θερμή συμπίεση καρπού ελιάς. Σε αρκετές περιπτώσεις, στη συνέχεια γίνεται φιλτράρισμα με διηθητικά μέσα.

Τα σύγχρονα ελαιουργεία είναι ανεξάρτητες βιομηχανίες οι οποίες διαθέτουν άφθονο νερό για τον καθαρισμό και την επεξεργασία των ελιών. Οι διάφοροι χώροι του ελαιουργείου αερίζονται καλά, είναι στεγνοί και έχουν θερμική μόνωση. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μικρά ελαιουργεία προσαρτημένα στα αγροκτήματα, όπου η επεξεργασία γίνεται με τα παραδοσιακά συστήματα• οι αγρότες τα ονομάζουν λιαρούβια.

Στα ελαιουργεία η επεξεργασία αρχίζει με το ζύγισμα, τον διαχωρισμό και το πλύσιμο των ελιών. Οι ελιές, που έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινα τελάρα μεταφέρονται με αναβατόρια σε μια μεγάλη λεκάνη η οποία βρίσκεται σε ένα ύψωμα του ελαιουργείου. Από εκεί πέφτουν με χοανοειδείς αγωγούς στο ελαιοτριβείο, που αποτελείται από θραυστήρες ή μυλόλιθους. Μετά την πρώτη σύνθλιψη και έκθλιψη εξάγεται το πρώτο λάδι και παραμένει ο ελαιοπολτός. Ο ελαιοπολτός μεταφέρεται σε ένα δεύτερο ελαιοπιεστήριο (πίεση με ανερχόμενο κύλινδρο), από το οποίο εξάγεται το δεύτερο λάδι. Τέλος, πραγματοποιείται μια τρίτη έκθλιψη, από την οποία συγκεντρώνονται σε ειδικά δοχεία τα υπολείμματα του ελαιοκάρπου (πυρήνα ή ελαιοπλακούντες). Στη συνέχεια, η πυρήνα διοχετεύεται σε λέβητες, όπου αναδεύεται και θερμαίνεται έως τους 80-90 βαθμούς Κελσίου.

Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν χρώμα πράσινο-μελιτζανί, καθώς η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του λαδιού που εξάγεται από τους τελείως ώριμους καρπούς. Οι ελιές συλλέγονται με τα χέρια ή, όταν είναι τελείως ώριμες, με τίναγμα του δέντρου. Αποθηκεύονται σε ξύλινα δοχεία ή σε σωρούς, σε καλά αεριζόμενους χώρους για να αποφευχθεί η ζύμωση.

Ποιότητες ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Το Αγουρέλαιο ονομάζουμε το φυσικό λάδι που παρασκευάζεται από τη σύνθλιψη από άγουρες (πράσινες) ελιές που δεν έχουν ακόμη ρυτιδωθεί .Παράγεται  πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη με τα χέρια από τα δέντρα  και  η επεξεργασία τους γίνεται μέσα σε 24 ώρες.

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι η ανώτερη ποιότητα ελαιολάδου. Λαμβάνεται απευθείας από εξαιρετικής ποιότητας καρπό με μηχανικές μεθόδους. Έχει πολύ χαμηλή οξύτητα.

Το Παρθένο Ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας ελαιόλαδο το οποίο έχει ελαφρά μεγαλύτερη οξύτητα από το Έξτρα Παρθένο.

Το Ελαιόλαδο είναι μείγμα Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου ή Παρθένου Ελαιόλαδου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου.

 

Διαδικασία παραγωγής

Η εποχή συλλογής του καρπού της ελιάς, που είναι κατάλληλη για παραγωγή ελαιολάδου, ξεκινά τον Νοέμβριο (ενίοτε από τα τέλη Οκτωβρίου). Οι ελιές μεταφέρονται στα ελαιοτριβεία αμέσως μετά τη συγκομιδή. Η σωστή μεταχείριση του καρπού κατά τη συλλογή και μετά, μέχρι την ελαιοποίησή τους είναι σημαντική για τη διατήρηση της οξύτητας σε χαμηλά επίπεδα.

Στο ελαιοτριβείο η ελιά συνθλίβεται με μηχανικά μέσα για να εξαχθεί το πολύτιμο λάδι της. Το ελαιόλαδο σε αυτό το στάδιο περιέχει μικροσωματίδια εξαιτίας της έκθλιψης και γι’ αυτό φιλτράρεται για να γίνει διαυγές.

 

Συντήρηση ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα αδιαφανή γυάλινα μπουκάλια ή ανοξείδωτες συσκευασίες για να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.
  • Διατηρείται ιδανικά σε θερμοκρασία 10οC με 15oC για 18 περίπου μήνες.
  • Το ελαιόλαδο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να αλλοιώνεται η σύστασή του, γι’ αυτό είναι ιδανικό και για τηγάνισμα.
  • Το ελαιόλαδο έχει ημερομηνία λήξης.

 

Ελαιόλαδο και Υγεία

Το ελαιόλαδο και η ελληνική διατροφή καταπολεμά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με την επιστήμη.

Μόλις πρόσφατα η επιστήμη άρχισε να μαθαίνει την πραγματική αξία. Οι Έλληνες είναι η πρώτη σε κατανάλωση  ελαιολάδου στον κόσμο, ζούμε περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα έθνη και έχουμε χαμηλότερα παγκοσμίως ποσοστά εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνο.

ΤΟ  ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Προϊόντα  / Ελαιόλαδο
Visit Us On Youtube