-- Ελαιόλαδο και υγεία
Το ελαιόλαδο
στην αρχαιότητα
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες γνώριζαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου για την υγεία. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, καθώς και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής εκείνης, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής, πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδρασή του στην υγεία και το συνιστούσαν σε καθημερινή βάση ως θεραπεία για αρκετές παθήσεις.
Στον Ιπποκράτειο Κώδικα απαντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, με κυριότερη τη χρήση του κατά των δερματικών παθήσεων, αλλά και ως αντισυλληπτικό μέσο. Στο βιβλίο του «Διαιτητική και Θεραπευτική», ο Ιπποκράτης γράφει για το λάδι: «Οι ασκήσεις στη σκόνη και οι ασκήσεις με λάδι διαφέρουν στο εξής: η σκόνη είναι κρύα, το λάδι είναι ζεστό. Τον χειμώνα το λάδι ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη, γιατί εμποδίζει την ψυχρότητα να απομακρυνθεί από το σώμα. Το καλοκαίρι το λάδι με την παραγωγή λιώνει τη σάρκα, καθώς αυτή ζεσταίνεται λόγω εποχής… Η εντριβή με λάδι και νερό μαλακώνει το σώμα και δεν το αφήνει να ζεσταθεί υπερβολικά».
Ο Ιπποκράτης αναφέρει και άλλες εφαρμογές του ελαιόλαδου, για παράδειγμα ως αντίδοτο σε περιπτώσεις ελαφρών δηλητηριάσεων, στην αντιμετώπιση των χρόνιων πυρετών, των μικρών πληγών, των διηθημάτων (καλόγεροι και αποστήματα), των ερεθισμένων ούλων, αλλά και στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών.
Για την αρχαία θεραπευτική το εκλεκτότερο ελαιόλαδο ήταν αυτό που έδινε η αγριελιά. Πρόκειται για σπάνιο ελαιόλαδο, καθώς το ελαιόλαδο της πρώτης συμπίεσης (ομφάκινον), γνωστό στις μέρες μας ως «αγουρέλαιο», παράγεται με την «απαλή» σύνθλιψη της ελιάς και χωρίς την παρεμβολή ζεστού νερού. Κατά τον Πλίνιο, το λάδι αυτό λαμβάνεται πρώτον πιέζοντας την ελιά όταν είναι ακόμη άσπρη (άγουρη) και δεύτερον όταν η ελιά αρχίζει να αλλάζει χρώμα χωρίς, ωστόσο, να έχει ωριμάσει. Το πρώτον ομφάκινον είναι λευκό, ενώ το δεύτερο πράσινο. Κάνει καλό στα ούλα και είναι εξαίρετο για να διατηρηθούν τα δόντια λευκά.
Στην αρχαιότητα, τέλος, παρασκεύαζαν αφέψημα από φύλλα και άνθη ελιάς και το χρησιμοποιούσαν για το έλκος του στομάχου και ως κρύο κολλύριο για τα ερεθισμένα μάτια.
Το ελαιόλαδο
στη σύγχρονη ιατρική
Η σύγχρονη ιατρική συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή, καθώς τα πολύτιμα συστατικά του προσφέρουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο ενάντια στα χρόνια νοσήματα.
Η κατανάλωση ελαιόλαδου συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού συνολικά. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και διατηρώντας την καλή χοληστερόλη (HDL). Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο.
Η ευεργετική του δράση επεκτείνεται και στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς διευκολύνει την πέψη, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση των γαστρικών υγρών.
Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε ορισμένους κακοήθεις όγκους (π.χ. μαστού, προστάτη, ενδομήτριου, παχέος εντέρου, πεπτικού συστήματος κτλ.). Δρα ευεργετικά στο δέρμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, προστατεύει από την παιδική λευχαιμία και γενικότερα λειτουργεί ανασταλτικά στη διαδικασία σχηματισμού του καρκίνου.
Η χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.