-- Ελαιόλαδο

Προϊόντα  / Ελαιόλαδο

olivoilΕλαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελληνικής ελιάς, μαζεμένης με τα χέρια, και παράγεται μόνο με μηχανικά μέσα. Το λάδι παράγεται σε ελαιουργεία, με ψυχρή ή θερμή έκθλιψη των καρπών ελιάς. Οι ελιές πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν ακόμα χρώμα πράσινο/μελιτζανί, καθώς η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το λάδι που παράγεται από τους ώριμους καρπούς. Οι ελιές συλλέγονται με τα χέρια ή, όταν είναι ώριμες, με τίναγμα του δέντρου. Αποθηκεύονται σε ξύλινα δοχεία ή σε στοίβες, σε καλά αεριζόμενους χώρους, για να αποφευχθεί η ζύμωση. Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την έκθλιψη γίνεται φιλτράρισμα με διηθητικά μέσα.

Μια διαδικασία παραγωγής είναι με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπό ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής. Σε συνδυασμό και με άλλες διαδικασίες, δίνει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, με υπέροχη φρουτώδη γεύση και ισορροπημένο άρωμα, διατηρώντας όλα τα πολύτιμα συστατικά του φυσικού χυμού της ελιάς.

Τα σύγχρονα ελαιουργεία αποτελούν ανεξάρτητες βιομηχανίες. Οι χώροι του ελαιουργείου αερίζονται καλά, είναι στεγνοί και έχουν θερμομόνωση. Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρά ελαιουργεία σε αγροκτήματα, τα λιαρούβια, όπου η επεξεργασία γίνεται με παραδοσιακά συστήματα.

Στα ελαιουργεία η επεξεργασία αρχίζει με το ζύγισμα, τον διαχωρισμό και το πλύσιμο των ελιών με άφθονο νερό. Στη συνέχεια, οι ελιές τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα και μεταφέρονται με αναβατόρια σε ένα μεγάλο δοχείο, το οποίο βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο. Από εκεί πέφτουν με χοανοειδείς αγωγούς στο ελαιοτριβείο, που αποτελείται από θραυστήρες ή μυλόλιθους. Μετά την πρώτη σύνθλιψη και έκθλιψη εξάγεται το πρώτο λάδι και παραμένει ο ελαιοπολτός. Ο ελαιοπολτός μεταφέρεται σε ένα δεύτερο ελαιοπιεστήριο (πίεση με ανερχόμενο κύλινδρο), από το οποίο εξάγεται το δεύτερο λάδι. Τέλος, γίνεται η τρίτη έκθλιψη, από την οποία συγκεντρώνονται σε ειδικά δοχεία τα υπολείμματα του ελαιόκαρπου (πυρήνα ή ελαιοπλακούντες). Στη συνέχεια, η πυρήνα διοχετεύεται σε λέβητες, όπου αναδεύεται και θερμαίνεται σε θερμοκρασία 80οC-90οC.

 

Ποιότητες ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Αγουρέλαιο ονομάζεται το λάδι που παράγεται πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος. Παρασκευάζεται από τη σύνθλιψη της άγουρης (πράσινης) ελιάς που δεν έχει ρυτιδωθεί ακόμη. Οι ελιές συλλέγονται πρώιμα από τα δέντρα στα μέσα Οκτώβρη με τα χέρια και η επεξεργασία τους γίνεται μέσα σε 24 ώρες.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η ανώτερη ποιότητα ελαιόλαδου. Παράγεται από εξαιρετικής ποιότητας καρπό με μηχανικές μεθόδους. Έχει πολύ χαμηλή οξύτητα.

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας ελαιόλαδο με ελαφρά μεγαλύτερη οξύτητα από το έξτρα παρθένο.

Το ελαιόλαδο είναι μείγμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ή παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου.

 

Διαδικασία παραγωγής

Η εποχή συλλογής του καρπού της ελιάς ξεκινά τον Νοέμβριο (ενίοτε από τα τέλη Οκτωβρίου). Οι ελιές μεταφέρονται στα ελαιοτριβεία αμέσως μετά τη συγκομιδή. Η σωστή μεταχείριση του καρπού κατά τη συλλογή και μέχρι την ελαιοποίησή του είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της οξύτητας σε χαμηλά επίπεδα.

Στο ελαιοτριβείο η ελιά συνθλίβεται με μηχανικά μέσα, για να εξαχθεί το πολύτιμο λάδι. Επειδή το ελαιόλαδο σε αυτό το στάδιο περιέχει μικροσωματίδια εξαιτίας της έκθλιψης, φιλτράρεται, για να γίνει διαυγές.

 

Συντήρηση ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα, αδιαφανή, γυάλινα μπουκάλια ή ανοξείδωτες συσκευασίες, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.
  • Διατηρείται ιδανικά σε θερμοκρασία 10οC-15οC για 18 περίπου μήνες.
  • Αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να αλλοιώνεται η σύστασή του, γι’ αυτό είναι ιδανικό και για τηγάνισμα.
  • Το ελαιόλαδο έχει ημερομηνία λήξης.

 

Ελαιόλαδο και Υγεία

Η επιστήμη μόλις πρόσφατα άρχισε να ανακαλύπτει την πραγματική αξία του ελαιόλαδου και της ελληνικής διατροφής. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση ελαιόλαδου παγκοσμίως και οι κάτοικοί της ζουν περισσότερο σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών και έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Προϊόντα  / Ελαιόλαδο
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinEnglish